Κατηγορία: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μαθητές μικροί ιστορικοί – Γνωριμία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Μαθητές μικροί ιστορικοί – Γνωριμία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

«Μαθητές μικροί ιστορικοί – Γνωριμία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο»

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία και οι περιορισμοί στον τρόπο  λειτουργίας των σχολικών μονάδων , οι  μαθητές μας ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα διερευνητικής μάθησης της ιστορίας που είχε ξεκινήσει 3 χρόνια πριν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελέτης και Ερευνών « Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στην 1η φάση του προγράμματος οι μαθητές επεξεργάστηκαν το αρχειακό υλικό που περιείχε η μουσειοσκευή που μας στάλθηκε από το Ίδρυμα και έτσι είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον άνθρωπο , τον επαναστάτη  , τον πολιτικό  και τον διπλωμάτη Ελ. Βενιζέλο.

Στη 2η φάση μετατρέψαμε τη Βιβλιοθήκη του σχολείου σε ένα μικρό μουσείο και οι μαθητές της ομάδας έγιναν ξεναγοί ! Εκθέσαμε μέρος του υλικού της μουσειοσκευής και για δυο μέρες τα παιδιά ξεναγούσαν κατά τμήμα τους συμμαθητές τους . Το ενδιαφέρον όλων των μαθητών για αυτή την πρωτότυπη διαδικασία ήταν μεγάλο . Άκουσαν με προσοχή όσα τους έλεγαν οι « ξεναγοί» τους και περιεργάστηκαν με ενδιαφέρον τα αντικείμενα.

Στην 3η και τελική φάση σε συνεργασία και με τη χορωδία του σχολείου οργανώθηκε μια  ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση  στη Θεατρική μας αίθουσα την Τετάρτη 25/ 5/2022. Οι μαθητές παρουσίασαν σύντομα όσα είχαν μάθει συνδυάζοντας την αφήγηση , τη δραματοποίηση και το τραγούδι .
Η εκδήλωσή μας έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο : ο συνταξιούχος συνάδελφος κ. Σαλούστρος  μας τίμησε με την παρουσία του και  ερμήνευσε με τρόπο μοναδικό ένα εξαιρετικό ριζίτικο τραγούδι!
Τον ευχαριστούμε θερμά , όπως και τους μαθητές μας και όλους όσοι μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες μας!

Ευχαριστούμε επίσης  την ενορία του Αγίου Γεωργίου που παραχώρησε στο σχολείο μας την κάλπη, την οποία αφιλοκερδώς κατασκεύασαν οι μηχανουργοί κ. Τριαντάφυλλος Καγιάς και Κων/νος Λούλος. Κατασκευάστηκε για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν μία εικόνα του τρόπου διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα από το 1864 μέχρι και το 1910 με τη χρήση σφαιριδίων.

Τέλος ευχαριστούμε τη συνάδελφο  κ. Καρατσώλη η οποία με το βίντεο που μας ετοίμασε δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να πάρει μία γεύση από την τελική εκδήλωσή μας.

Εδώ το βίντεο ή σαρώστε το QR Code στην παρακάτω εικόνα με το κινητό σας.

Δραστηριότητες παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας του σχολείου

Δραστηριότητες παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας του σχολείου

Στο πλαίσιο της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας του σχολείου πραγματοποιήθηκαν από ομάδα τριών εκπαιδευτικών με τους μαθητές της Γ’ τάξης δραστηριότητες με θέμα «Σχέσεις αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και σεβασμού στη διαφορετικότητα – Διαπροσωπικές σχέσεις και δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών /τριών».

 Για τις δραστηριότητες  αυτές δημιουργήθηκε το βίντεο που ακολουθεί:

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς σας προσκαλεί να επισκεφθείτε την έκθεση των εργασιών των μαθητών μας στα μαθήματα της Τεχνολογίας και των Εικαστικών.  

Καθημερινά τις πρωινές ώρες λειτουργίας του σχολείου από 30/5/2022 έως και 3/6/2022. 

Ειδικά την Δευτέρα 30/5/22 το απόγευμα 19:30 – 21:00, θα γίνει ξενάγηση και παρουσίαση των έργων από τους αρμόδιους καθηγητές.

Πρόληψη και μείωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού

Πρόληψη και μείωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού

Στο πλαίσιο της δράσης :

«Πρόληψη και μείωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού» 
 
μαθητές της Α γυμνασίου δημιούργησαν αφίσες κατά της σχολικής βίας.
 
Οι αφίσες περιέχονται στο παρακάτω βίντεο: Σύνδεσμος
Ας κρατήσουν οι χοροί…

Ας κρατήσουν οι χοροί…

Ας κρατήσουν οι χοροί…
Η χορευτική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε στην πανελλήνια συνάντηση μαθητικών και μουσικών σχημάτων που έγινε στη Αριδαία Πέλλας, στις 11και12 Απριλίου.
Παρουσιάσαμε χορούς της Ρούμελης αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.
Συνεχίζουμε δυναμικά για την τελική μας παράσταση..!!
          Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Παπανικολάου Γ.
Σακκά Π.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη βιβλιοθήκη του σχολείου η συνάντηση της συγγραφέως κ. Αγγελικής Δαρλάση με τους μαθητές   της Λέσχης Ανάγνωσης που είχαν διαβάσει

το εξαιρετικό βιβλίο της « Όταν έφυγαν τα` αγάλματα» ,   μια ιστορία για τη φιλία, την ταυτότητα, τη  διαφο-ρετικότητα, την ανάγκη διατήρησης της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

¨Έγινε  μια  πλούσια συζήτηση με τις απόψεις και  τα ερωτηματικά  των παιδιών πάνω στα θέματα που θίγονται που έδωσε την ευκαιρία στη συγγραφέα να   ξεδιπλώσει  τα γεγονότα της εποχής και να μιλήσει  για τα πραγματικά περιστατικά που αφηγείται στο βιβλίο της. Παράλληλα ,στο προβολικό μηχάνημα παρουσιάζονταν ενδιαφέρουσες εικόνες από την  κατάχωση, απόκρυψη και εντέλει τη διάσωση των αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου λίγο πριν την εισβολή του Άξονα στη χώρα μας, με την πρόνοια, τις φροντίδες και την ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλά και των εργατών, των τεχνιτών, των υπαλλήλων και των φυλάκων του Μουσείου· ακόμη και εθελοντών.

Επιπλέον η κ. Δαρλάση μοιράστηκε με τους μαθητές τα μυστικά της συγγραφικής της διαδρομής και ενίσχυσε τη φιλαναγνωσία τους. Τη διοργάνωση και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν  οι φιλόλογοι  Δρακουλάκη Κων/να και  Φαρδέλα Μαρία σε συνεργασία με τo Δ/ντή της  Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς κ. Λεωνίδα Διαμαντή

Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεατρολογία (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παραστατικές Τέχνες (Μ.Α. στο The Royal Central School of Speech and Drama) και δημιουργική γραφή (σε Αθήνα και Λονδίνο) σκηνοθέτησε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, performances, devised και promenade παραστάσεις. Δούλεψε επίσης σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2000, με θεατρικά έργα αποσπώντας βραβεύσεις και διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων. Λίγα χρόνια αργότερα (2004) ήρθε και το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους «Ονειροφύλακες» που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία κι άλλα θεατρικά έργα που έφεραν μαζί τους διακρίσεις, βραβεύσεις και πολλή αγάπη από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες (και θεατές). Καλεσμένη του The Greek play project συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο Τhink Τank θεατρικών συγγραφέων σε διεθνές πρόγραμμα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας θεάματος Η Άλλη Πλευρά και της δισκογραφικής εταιρείας Puzzlemusik. Διδάσκει θέατρο και δημιουργική γραφή (σε μικρούς και μεγάλους) και φυσικά… γράφει.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην βιβλιοθήκη του σχολείου, στις 21 Μαρτίου 2019, η εκδήλωση μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ομιλητής ήταν ο τοπικός ποιητής και λογοτέχνης Γεώργιος Μπίμης.

 Aφού προηγήθηκαν 3 τραγούδια μελοποιημένης ποίησης με την συνοδεία κιθάρας από τον μουσικό του σχολείου μας κ. Αποστόλου Θανάση, για τα οποία τραγούδησαν μαθητές της χορωδίας του σχολείου, έγινε η παρουσίαση του ποιητή από τον Διευθυντή του σχολείου, με κοινό 90 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου.

Αφού ο λογοτέχνης εξήγησε πως συντελείται το λογοτεχνικό φαινόμενο και εξέθεσε τα χαρακτηριστικά της ποίησης του, παρουσίασε στο προβολικό μηχάνημα καλλιτέχνες που έχουν μελοποιήσει τα τραγούδια του (Φάμπα, Θαλασσινός κ.α). Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, όπου και εξετάστηκε τι είναι εκείνο που κάνει κάποιον ποιητή, πως εκφέρεται ο ποιητικός λόγος και τι ρόλο μπορεί να παίξει η ενασχόληση με την ποίηση στην βελτίωση της γλωσσικής και επικοινωνιακής ικανότητας ενός μαθητή.

Ο Γεώργιος Μπίμης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, έχει εκδώσει  τρεις ποιητικές συλλογές («Μνήμες της Πέτρας και της Συλλογής», «τα Λυρικά» και «Ο Χρόνος και οι Πληγές») και έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις στην Λιβαδειά, την Λεμεσό (Κύπρου), στην UNESCO (Κεφαλονιάς-Ιθάκης), Λευκάδα, Σπάτα κλπ. Σε στίχους του έχει γράψει μουσική η Εύα Φάμπα,  ο Αλέξανδρος Χατζηνικολιδάκης και ο Παντελής Θαλασσινός.

Ο Διευθυντής

Χορευτική ομάδα 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς

Χορευτική ομάδα 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς

Χορευτική ομάδα 3ου Γυμνασίου
Πιστοί στην εθιμοτυπία αυτού του μήνα κόψαμε κι εμείς τη δική μας Βασιλόπιτα.
Καλή χρονιά, ευλογημένη, δημιουργική…. με χορούς πάντα…

Οι μαθητές της χορευτικής ομάδας
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες.

“ Εν αρχή ην η αγάπη’’

“ Εν αρχή ην η αγάπη’’

“ Εν αρχή ην η αγάπη’’

Την Τετάρτη , 18 Δεκεμβρίου 2018 με τη χορευτική ομάδα του σχολείου μας επισκεφτήκαμε το ίδρυμα χρονίων παθήσεων ‘’ Άγιος Βλάσιος’’. Τα παιδιά μας είπαν τα κάλαντα στους παππούδες , τις γιαγιάδες και τα παιδιά του κέντρου ψυχικής υγείας και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Ήταν ένα ιδιαίτερο μάθημα , έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας……..ήταν το μάθημα της ΑΓΑΠΗΣ.  Πήραμε τις πιο γλυκές ευχές και τα πιο αληθινά χαμόγελα. Βιώσαμε ανάμεικτα συναισθήματα… συγκινηθήκαμε  και δακρύσαμε γνωρίζοντας από κοντά τους απόμαχους της ζωής, θαυμάσαμε τη δύναμη των παιδιών του κέντρου που δίνουν καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα να βρουν μια θέση στον κόσμο μας. Πάνω απ’ όλα όμως νιώσαμε τη ΧΑΡΑ του να δίνεις και να παίρνεις ΑΓΑΠΗ.

                                                                    Καλά Χριστούγεννα  γεμάτα  αγάπη!

                                                                    Καλή πρωτοχρονιά!

                                                                   Οι μαθητές της χορευτικής ομάδας

                                                                   Οι υπεύθυνες καθηγήτριες, Παπανικολάου Γ., Σακκά Π.