Και τα έθιμα πρέπει να τηρούνται….
Τα σχολεία δεν είναι χώροι μόνο αναμετάδοσης της γνώσης στους μαθητές, όπως ορίζεται από τα αναλυτικά προγράμματα. Είναι, ταυτόχρονα, ένα πεδίο συλλογικής δράσης του μαθητή, μια οδός παραγωγής κοινωνικής εμπειρίας, ένα πλαίσιο ψυχολογικής και πολιτιστικής αναφοράς, ένας παράγοντας μεταφοράς της κοινωνικής διαδικασίας στις συνειδήσεις των μαθητών. Σε αυτή τη λειτουργία δεσπόζων είναι ο ρόλος της αναπαραγωγής και ανάδειξης των εθίμων και παραδόσεων της ευρύτερης κοινωνίας, στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητα και την πολιτιστική ιδιοσυστασία των μαθητών.
Σε αυτό το πλαίσιο τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς έχουν δομικό χαρακτήρα στην διαμόρφωση της πολιτιστικής συνείδησης των μαθητών, ιδίως όταν τα έθιμα αυτά είναι ενεργά στην κοινωνική πραγματικότητα. Επί του προκειμένου, έτσι συμβαίνει με την λεγόμενη «τσικνοπέμπτη», που συνιστά μια κατηγορία εθίμων με μακραίωνη διάρκεια, αλλά και εμφατικό ρόλο στην σημερινή πραγματικότητα, λόγω του ότι δεν απαιτεί παρά μόνο την αναπαραγωγή του εθίμου της «κοινής τράπεζας». Συναρτημένο και με τα έθιμα της Αποκριάς, τονίζει και ως ένα βαθμό την διάθεση για κοινωνική επικοινωνία, αλλά και από μια άλλη σκοπιά ενισχύει και το αίσθημα θρησκευτικότητας μεγάλης κατηγορίας πολιτών.
Με αυτή τη λογική, το σχολείο απέδωσε σημασία στην κοινωνική αυτή εμπειρία και οργάνωσε στους κόλπους του μια ιδιαίτερη εκδήλωση. Χωρίς να επιβαρύνεται το μαθησιακό έργο του σχολείου, αφού μετά από συμφωνία με τους μαθητές ένας από τους σχολικούς περιπάτους που δικαιούνται συνδυάστηκε με την εκδήλωση αυτή, στο σχολείο οργανώθηκε ένα πάρτι με μουσική, χορό και το απαραίτητο φυσικά «τσίκνισμα», έστω και με την «ιταμή» μορφή της αγοράς των απαραίτητων ψημένων «σουβλακίων».
Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και εν τη παρουσία του Προεδρείου του Συλλόγου, με εγκατεστημένη μικροφωνική και με το συμφωνημένο πρόγραμμα μουσικής που επιμελήθηκε ο Σύλλογος Καθηγητών, οι μαθητές διασκέδασαν και χόρεψαν για ένα περίπου τρίωρο, ενδεδυμένοι , πολλοί, με αποκριάτικες στολές. Στην όλη εκδήλωση συμμετείχαν και οι καθηγητές, που χόρεψαν με τους μαθητές, αποδίδοντας έμμεσα την ευνοϊκή διάθεση που είχε σχηματιστεί στο σχολείο λόγω της απολύτως θετικής αποτίμησης της συνεργασίας μαθητών- καθηγητών από την αρχή της χρονιάς. Της όλης εκδήλωσης προηγήθηκε επίδειξη παραδοσιακών χορών από την Σχολή Χορού του σχολείου μας.
Γιατί τα έθιμα πρέπει να τηρούνται…….. ειδικά όταν το σχολείο μοιράζει χαμόγελα στους μαθητές του.
Ο Διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου