Κατηγορία: Δράσεις

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ

 Την  Πέμπτη 27  Απριλίου   2023 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη βιβλιοθήκη του σχολείου η συνάντηση της συγγραφέως κ. Λίλης  Λαμπρέλλη  με τους μαθητές  της  Γ΄ τάξης που είχαν διαβάσει το εξαιρετικό βιβλίο της     «Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826 » .    Το βιβλίο  αποτελεί μικρό χρονικό μιας μεγάλης στιγμής της Ελληνικής Επανάστασης και της ευρωπαϊκής ιστορίας:  εννιά μέρες πριν και δύο μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τα μάτια ενός εφήβου , του Μάρκου του Γελεκτσή , που σπρώχτηκε με τη βία στην ενηλικίωση εκείνες τις δραματικές μέρες.

 Τα παιδιά  ανατρέχοντας   μαζί με  τη συγγραφέα  στα συγκλονιστικά εκείνα γεγονότα  που με τόση πίκρα και χιούμορ, απελπισία και αγωνιστικότητα , μαυρίλα αλλά και δίψα για ζωή   αποδίδονται στο βιβλίο της,  πραγματικά προσέγγισαν την ατμόσφαιρα της πολιορκίας  και της Ηρωικής Εξόδου .

Επιπλέον η κ. Λαμπρέλλη ,που πέραν της συγγραφικής της διαδρομής  είναι και εξαίρετη αφηγήτρια  λαϊκών παραμυθιών  , διηγήθηκε κάποια από αυτά στα παιδιά δείχνοντας ότι τα λαϊκά παραμύθια υποστηρίζουν μια βαθιά αλήθεια μέσα από μια παμπάλαια ιστορία που μοιάζει ανώδυνη και ίσως «σουρεαλιστική»  , για να αντέξουμε – κι εμείς που μιλάμε κι αυτός που ακούει – το βάρος αυτής της αλήθειας που κάποιες φορές μας ξεπερνάει. Και τελικά ότι μας διδάσκουν όλα τα σπουδαία της ζωής ` τη συμφιλίωση με την απώλεια, τη φθορά και τον θάνατο, την αλληλεγγύη, την αυτονομία, την υγιή κοινωνικότητα χωρίς κανενός είδους ανταγωνισμό (οι άνθρωποι δεν είμαστε εμπορικές επιχειρήσεις),την  ταπεινότητα , την ελπίδα, τη δύναμη της ζωής, τη δύναμη της αγάπης…..

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία και το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την κ. Λαμπρέλλη  αλλά και το Δ/ντή της  Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς κ. Λεωνίδα Διαμαντή για την καθοριστική του συμβολή στην διοργάνωσή της.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν  οι φιλόλογοι  Δρακουλάκη Κων/να και  Φαρδέλα Μαρία.

Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία.

Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία.

Το πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία» υλοποιήθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς (αίθουσα θεάτρου) και στην αίθουσα Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας σε συνεργασία με το Μουσικό σχολείο Λιβαδειάς.

Η διάρκεια του προγράμματος ήταν δύο ημέρες. Έτσι, στις 28/02/2023 και 01/03/2023 το 3ο Γυμνάσιο συμμετείχε στο πρόγραμμα αυτό. Στο επίκεντρο του προγράμματος ήταν η όπερα «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο των Ανρί Μεγιάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ ενώ τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Γιάννης Καλαβριτινός.

Η παράσταση τοποθέτησε το μύθο της Ωραίας Ελένης στη σημερινή εποχή και μέσα από αυτόν πραγματεύτηκε  ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων, τα οποία συνιστούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης προβληματικής των εφήβων. Στη δράση αυτή  έλαβαν μέρος 75 μαθητές του σχολείου από όλες τις τάξεις .Οι περισσότεροι ήταν από τη Β’ Γ/σιου λόγω θεματικής ταύτισης με τη διδακτέα ύλη στο μάθημα «Αρχαία Ελληνικά Ομηρικά Έπη-Ιλιάδα» .

Μπορείτε να δείτε το υλικό από την εκδήλωση σαρώνοντας το QR code που παραθέτουμε:

QRCODE Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ

Η διαφορετικά εδώ μπορείτε να δείτε την διαδραστική αφίσα στο padlet

Έγινε με το Padlet
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ: ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ: ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε την ψηφιακή αφίσα της εκδήλωσης. Με κλικ πάνω στα γράμματα θα εμφανιστούν οι λεπτομέρειες και επιπλέον υλικό.

afisa-mk

Οι συντελεστές της εκδήλωσης:

Η Χορωδία του σχολείου

Αλιάι Θεοδώρα, Ανδρέου Παναγιώτης, Ανδρίτσος Ιωάννης, ΒάγγουΣπυρέτα, Γεωργίου Δημήτριος, Γερασίμου Ολυμπία, Γεωργίου Εύη, Γιαννάκη Ελένη, ΓιαχρίτσηΜαριτίνα, Δελή Γεωργία, Δήμου Ζαχαρούλα, Ζαλοκώστα Ιωάννα, Ζαχαροπούλου Δανάη, Ζητουνιάτη Μυρτώ, Καντά Όλγα, Καντά Σοφία, Καραγιαννίδη Άερτεμις, Καρατζάς Λουκάς, Κοτσώνας Αλέξανδρος, Κοτσώνας Ηλίας, Κοτσικόνα Ελεάννα, Κουρεντή Ελένη, Κωστοπούλου Αλεξάνδρα, Λιάκου Αργυρία, Λουριδάς Κωνσταντίνος, Μπαχλαβά Ζωή, Παλληκαροπούλου Λυδία, Σακίρα Σούλα, Σανιδά Κωνσταντίνα

Διδασκαλία χορωδίας:Δέσποινα Ασπράκη, καθηγήτρια μουσικής.

Η Βοιωτική Χορωδία Λιβαδειάς «Χρυσόστομος Σμύρνης» (τμήμα)

Αναστασίου Ελένη, Βαγενά Ιωάννα, Ζεϊνη Μήνα, Ηλιάδη Άννα, Καλλιαντάση Χρύσα, Λύτρα Καλή, Μαργέτη Καίτη, Μπιτζελέκη Αθηνά, Παφύλας Σπύρος, Πεθαίνος Κωνσταντίνος, Φραγκούλη Ιωάννα.

Η Ορχήστρα του σχολείου:

 • Φραγκιαδάκης Μανούσος, βιολί
 • ΒάγγουΣπυρέτα, φλάουτο
 • Θεοδούσης Αλέξανδρος, κλασσική κιθάρα
 • Καραγιαννίδη Άρτεμις, πιάνο
 • Παλληκαροπούλου Λυδία, πιάνο
 • Ανδρίτσος Ιωάννης, πιάνο

Η Ομάδα Χορού του σχολείου

Ανέστη Θωμαΐς, Αντωνίου Δανάη,Βάγια Άννα, Γερασίμου Αναστασία, Γεωργίου Δημήτριος, ΓιαχρίτσηΜαριτίνα, Δελή Γεωργία, Δήμου Ζαχαρένια, Καραγιαννίδη Άρτεμις, Κοσμά Αναστασία, Λιόντου Έφη, Λουριδάς Κωνσταντίνος, Μετάνι Μελίνα, Μπράλιου Αικατερίνη, ΝτέμουΔέσποινα, Παναγιώτου Μαρία, Πανουργιά Ελένη, Πανουργιά Λήδα, Σούλου Αικατερίνη

Καθοδήγηση:Γεωργία Παπανικολάου, φιλόλογος και Παναγιούλα Σακκά, φυσικός.  

Αφηγητές των ημερολογίων και των ιστορικών κειμένων

 • Ανδρίτσος Ιωάννης
 • Θειακούλη Κατερίνα
 • Καραγιαννίδη Άρτεμις
 • Κοτσώνας Αλέξανδρος
 • Μακρόπουλος Σπύρος
 • Παγγός Βάιος

Αφηγητές των λογοτεχνικών κειμένων

 • Μπαχλαβά Μαρία
 • Παπαϊωάννου Μυρτώ

Επιμέλεια κειμένων:Φαρδέλα Μαρία

Εικαστικό εργαστήρι του σχολείου

 • Σχεδιασμός αφίσας:Γιαννάκη Ελένη–Τσάγκας Χρήστος
 • Έκθεση έργων και φωτογραφιών: Χρήστος Τσάγκας, καθηγητής Εικαστικών

Τα ημερολόγια ήταν των φαντάρων του μετώπου Χρήστου Καραγιάννη, οπλίτη από το Στεβένικο Λιβαδειάς και του Δεκανέα Πυροβολικού Γιάννη Κουτσονικόλα από την Αράχοβα

—Το κείμενο για τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι του Ανδρίτσου Ιωάννη που βραβεύτηκε στον 9ο Διεθνής Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Η εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του ελληνισμού» που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και για το οποίο βραβεύτηκε και το σχολείο μας

Τα ιστορικά κείμενα είναι του Μ. Λυμπεράτου, Διδάκτορα Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντή του σχολείου και όπως και το κείμενο για την αποκατάσταση  των Προσφύγων, μια εργασία που υποβλήθηκε στο 3ο Πανελλαδικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην Χαλκίδα, στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2023.

Ευχαριστούμε τους κ. Κωνσταντίνο Πεθαίνο και Χρυσούλα Καλλιαντάση για τα παραδοσιακά μικρασιασιατικά τραγούδια που τραγούδησαν στην εκδήλωση μας και την μικρή μας μαθήτρια Ιωάννα Ζαλοκώστα που τραγούδησε το τραγούδι «μενεξέδες και ζουμπούλια».

Ευχαριστούμε την κ. Γερακοπούλου Βασιλεία, καθηγήτρια Τεχνολογίας που ανέλαβε τα ηχητικά της εκδήλωσης

Ιδιαίτερα μνεία πρέπει να γίνει και στην συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που μας προμήθευσε τις παραδοσιακές στολές της Μικράς Ασίας με τις οποίες χόρεψαν  οι μαθητές μας.

Αλλά ευχαριστούμε κυρίως τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου που τραγούδησαν, χόρεψαν και αφηγήθηκαν μια καθοριστική στιγμή της ιστορίας της χώρας μετά από εκτεταμένες πρόβες και προεργασία στα ιστορικά θέματα της περιόδου.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους θεατές της εκδήλωσης ήταν ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ Γεώργιος, η βουλευτής του νομού Γιώτα Πούλου, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς Λεωνίδας Διαμαντής, ο εκπρόσωπος του Δήμου Λεβαδέων  Ιωάννης Αποστόλου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς με επικεφαλής την πρόεδρο Αθηνά Τσίγκα, ο Παναγιώτης Ιωάννου που μας προμήθευσε το ημερολόγιο του συγγενή του Χρήστου Καραγιάννη, καθηγητές  και γονείς των μαθητών και πλήθος κόσμου.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

 

Την Δευτέρα 29-5-2023  το απόγευμα,  πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών του σχολείου μας , με τον υπεύθυνο ΣΕΠ της ΔΔΕ Βοιωτίας κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο. Η ενημερωτική συνάντηση έγινε  στα πλαίσια της δράσης ” Οι δρόμοι μετά το Γυμνάσιο”. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις επιλογές μετά την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και τις προοπτικές των επιλογών αυτών. Αναπτύχθηκε διάλογος βάσει ερωτημάτων  που τεθήκαν . Ο εποικοδομητικός  προβληματισμός βοήθησε στην διευκρίνηση θεμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα: “Οι δρόμοι μετά το Γυμνάσιο”

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα: “Οι δρόμοι μετά το Γυμνάσιο”

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

  Σε λίγο το σχολείο ολοκληρώνει τη λειτουργία του σε σχέση με την 
Γ΄τάξη , που θα μεταβεί στο Λύκειο.  Η επιλογή του τύπου του Λυκείου 
για τον κάθε μαθητή  πρέπει να γίνει με προσοχή και γνώση  των 
απαιτήσεων του κάθε σχολείου και των προοπτικών που διανοίγει στους 
μαθητές  το κάθε σχολείο. Για να βοηθήσουμε στη σωστή επιλογή τους 
μαθητές και τους γονείς τους, στα πλαίσια των κοινών επιμορφωτικών μας 
συναντήσεων, διοργανώσαμε και φέτος μια εκδήλωση που αφορά στον 
προσανατολισμό των μαθητών/-τριών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου και τις 
διεξόδους που μπορούν να έχουν μετά το Γυμνάσιο. Σας καλούμε, λοιπόν,   
να πλαισιώσετε αυτή την συνάντηση και να συμμετέχετε στις εργασίες 
της. Σας επισυνάπτουμε την πρόσκληση για την ακριβή μέρα και ώρα καθώς 
και το χώρο της συνάντησης.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής  και οι Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί

Ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού

Ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης:  ” Ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας  για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού”, πραγματοποιήθηκαν  στο σχολείο μας δίωρες συναντήσεις των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου με κοινωνιολόγους από το κέντρο πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα  “Πρόταση Ζωής”  που γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. 

Στόχοι της δράσης:

 • Η ενημέρωση των μαθητών για το τι είναι ο σχολικός  εκφοβισμός  και για τις επιπτώσεις του στη σχολική ζωή.
 • Να κατανοήσουν οι μαθητές τα συναισθήματα και τους φόβους των θυμάτων αλλά και των θυτών της σχολικής βίας.
 • Να ενθαρρυνθούν οι μαθητές του σχολείου στο σύνολό τους να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους .

Πανελλήνια συγκίνηση για την τραγωδία στα Τέμπη

Πανελλήνια συγκίνηση για την τραγωδία στα Τέμπη

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς συγκλονισμένοι μετά το  πολύνεκρο  δυστύχημα  στα Τέμπη στέλνουν το δικό τους μήνυμα.              “Σε όλες τις ψυχές που χάθηκαν, δε σας ξεχνάμε. ”  Τέμπη 28/2/23  

Οι εκπαιδευτικοί  αφιερώνουν στη μνήμη τους τους παρακάτω στίχους.
 
Δραστηριότητες παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας του σχολείου

Δραστηριότητες παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας του σχολείου

Στο πλαίσιο της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας του σχολείου πραγματοποιήθηκαν από ομάδα τριών εκπαιδευτικών με τους μαθητές της Γ’ τάξης δραστηριότητες με θέμα «Σχέσεις αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και σεβασμού στη διαφορετικότητα – Διαπροσωπικές σχέσεις και δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών /τριών».

 Για τις δραστηριότητες  αυτές δημιουργήθηκε το βίντεο που ακολουθεί:

Πρόληψη και μείωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού

Πρόληψη και μείωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού

Στο πλαίσιο της δράσης :

«Πρόληψη και μείωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού» 
 
μαθητές της Α γυμνασίου δημιούργησαν αφίσες κατά της σχολικής βίας.
 
Οι αφίσες περιέχονται στο παρακάτω βίντεο: Σύνδεσμος
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην βιβλιοθήκη του σχολείου, στις 21 Μαρτίου 2019, η εκδήλωση μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ομιλητής ήταν ο τοπικός ποιητής και λογοτέχνης Γεώργιος Μπίμης.

 Aφού προηγήθηκαν 3 τραγούδια μελοποιημένης ποίησης με την συνοδεία κιθάρας από τον μουσικό του σχολείου μας κ. Αποστόλου Θανάση, για τα οποία τραγούδησαν μαθητές της χορωδίας του σχολείου, έγινε η παρουσίαση του ποιητή από τον Διευθυντή του σχολείου, με κοινό 90 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου.

Αφού ο λογοτέχνης εξήγησε πως συντελείται το λογοτεχνικό φαινόμενο και εξέθεσε τα χαρακτηριστικά της ποίησης του, παρουσίασε στο προβολικό μηχάνημα καλλιτέχνες που έχουν μελοποιήσει τα τραγούδια του (Φάμπα, Θαλασσινός κ.α). Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, όπου και εξετάστηκε τι είναι εκείνο που κάνει κάποιον ποιητή, πως εκφέρεται ο ποιητικός λόγος και τι ρόλο μπορεί να παίξει η ενασχόληση με την ποίηση στην βελτίωση της γλωσσικής και επικοινωνιακής ικανότητας ενός μαθητή.

Ο Γεώργιος Μπίμης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, έχει εκδώσει  τρεις ποιητικές συλλογές («Μνήμες της Πέτρας και της Συλλογής», «τα Λυρικά» και «Ο Χρόνος και οι Πληγές») και έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις στην Λιβαδειά, την Λεμεσό (Κύπρου), στην UNESCO (Κεφαλονιάς-Ιθάκης), Λευκάδα, Σπάτα κλπ. Σε στίχους του έχει γράψει μουσική η Εύα Φάμπα,  ο Αλέξανδρος Χατζηνικολιδάκης και ο Παντελής Θαλασσινός.

Ο Διευθυντής