Κατηγορία: Δράσεις

Δραστηριότητες παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας του σχολείου

Δραστηριότητες παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας του σχολείου

Στο πλαίσιο της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας του σχολείου πραγματοποιήθηκαν από ομάδα τριών εκπαιδευτικών με τους μαθητές της Γ’ τάξης δραστηριότητες με θέμα «Σχέσεις αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και σεβασμού στη διαφορετικότητα – Διαπροσωπικές σχέσεις και δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών /τριών».

 Για τις δραστηριότητες  αυτές δημιουργήθηκε το βίντεο που ακολουθεί:

Πρόληψη και μείωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού

Πρόληψη και μείωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού

Στο πλαίσιο της δράσης :

«Πρόληψη και μείωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού» 
 
μαθητές της Α γυμνασίου δημιούργησαν αφίσες κατά της σχολικής βίας.
 
Οι αφίσες περιέχονται στο παρακάτω βίντεο: Σύνδεσμος
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην βιβλιοθήκη του σχολείου, στις 21 Μαρτίου 2019, η εκδήλωση μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ομιλητής ήταν ο τοπικός ποιητής και λογοτέχνης Γεώργιος Μπίμης.

 Aφού προηγήθηκαν 3 τραγούδια μελοποιημένης ποίησης με την συνοδεία κιθάρας από τον μουσικό του σχολείου μας κ. Αποστόλου Θανάση, για τα οποία τραγούδησαν μαθητές της χορωδίας του σχολείου, έγινε η παρουσίαση του ποιητή από τον Διευθυντή του σχολείου, με κοινό 90 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου.

Αφού ο λογοτέχνης εξήγησε πως συντελείται το λογοτεχνικό φαινόμενο και εξέθεσε τα χαρακτηριστικά της ποίησης του, παρουσίασε στο προβολικό μηχάνημα καλλιτέχνες που έχουν μελοποιήσει τα τραγούδια του (Φάμπα, Θαλασσινός κ.α). Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, όπου και εξετάστηκε τι είναι εκείνο που κάνει κάποιον ποιητή, πως εκφέρεται ο ποιητικός λόγος και τι ρόλο μπορεί να παίξει η ενασχόληση με την ποίηση στην βελτίωση της γλωσσικής και επικοινωνιακής ικανότητας ενός μαθητή.

Ο Γεώργιος Μπίμης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, έχει εκδώσει  τρεις ποιητικές συλλογές («Μνήμες της Πέτρας και της Συλλογής», «τα Λυρικά» και «Ο Χρόνος και οι Πληγές») και έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις στην Λιβαδειά, την Λεμεσό (Κύπρου), στην UNESCO (Κεφαλονιάς-Ιθάκης), Λευκάδα, Σπάτα κλπ. Σε στίχους του έχει γράψει μουσική η Εύα Φάμπα,  ο Αλέξανδρος Χατζηνικολιδάκης και ο Παντελής Θαλασσινός.

Ο Διευθυντής

“ Εν αρχή ην η αγάπη’’

“ Εν αρχή ην η αγάπη’’

“ Εν αρχή ην η αγάπη’’

Την Τετάρτη , 18 Δεκεμβρίου 2018 με τη χορευτική ομάδα του σχολείου μας επισκεφτήκαμε το ίδρυμα χρονίων παθήσεων ‘’ Άγιος Βλάσιος’’. Τα παιδιά μας είπαν τα κάλαντα στους παππούδες , τις γιαγιάδες και τα παιδιά του κέντρου ψυχικής υγείας και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Ήταν ένα ιδιαίτερο μάθημα , έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας……..ήταν το μάθημα της ΑΓΑΠΗΣ.  Πήραμε τις πιο γλυκές ευχές και τα πιο αληθινά χαμόγελα. Βιώσαμε ανάμεικτα συναισθήματα… συγκινηθήκαμε  και δακρύσαμε γνωρίζοντας από κοντά τους απόμαχους της ζωής, θαυμάσαμε τη δύναμη των παιδιών του κέντρου που δίνουν καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα να βρουν μια θέση στον κόσμο μας. Πάνω απ’ όλα όμως νιώσαμε τη ΧΑΡΑ του να δίνεις και να παίρνεις ΑΓΑΠΗ.

                                                                    Καλά Χριστούγεννα  γεμάτα  αγάπη!

                                                                    Καλή πρωτοχρονιά!

                                                                   Οι μαθητές της χορευτικής ομάδας

                                                                   Οι υπεύθυνες καθηγήτριες, Παπανικολάου Γ., Σακκά Π.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 
                       10 και 11 ΜΑΪΟΥ 2018
             ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ – ΛΕΒΑΔΡΩ
    Η Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε ενεργά
 στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των παλαιών ΚΤΕΛ , στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς που έγιναν πολλές δράσεις για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ .
    Πολλά σχολεία έδωσαν το παρόν , παρουσίασαν τη δουλειά όλης της χρονιάς, αντάλλαξαν απόψεις, απόκτησαν νέες γνώσεις και διασκέδασαν βιωματικά παρέα με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ .
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Στα πλαίσια των διαδοχικών προσπαθειών επίδειξης κοινωνικής αλληλεγγύης στις  οποίες έχει επιδοθεί το σχολείο, και σε αυτές τις γιορτές τήρησε τα «εσκαμμένα»: συγκέντρωσε τρόφιμα για το «Χαμόγελο του Παιδιού» (υποκατάστημα Χαλκίδας), τα οποία και παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του. Πολλά ή λίγα, αξία έχει η χειρονομία ως προτροπή για αντίστοιχες δράσεις και ως εκδήλωση ενδιαφέροντος και συμπαράστασης σε αυτούς που το χρειάζονται. Ιδιαίτερα, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, η κίνηση αυτή αποκτά διπλή σπουδαιότητα ως μια συλλογική μαθητική υπέρβαση.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας

Η Διεύθυνση του σχολείου

Τμήμα Ένταξης

Τμήμα Ένταξης

Το σχολείο μας ενεργοποίησε το Τμήμα Ένταξης που είχε ιδρυθεί στο παρελθόν (στα 2008) και βρισκόταν έκτοτε ανενεργό. Το Τμήμα Ένταξης είναι τμήμα που λειτουργεί στα πλαίσια του σχολείου και στο οποίο φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (Ε.Ε.Α.), αλλά και όσοι, κατ΄ εκτίμηση του συλλόγου των Καθηγητών, χρήζουν ανάγκης περαιτέρω μαθησιακής ενίσχυσης και εκπαιδευτικής καθοδήγησης. Πρόκειται για μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, και ως εκ τούτου, εκδηλώνουν προβλήματα σε σχέση με την σχολική τους επίδοσης που είναι πολύ χαμηλή. Στα Τμήματα Ένταξης φοιτούν κατά προτεραιότητα μαθητές που φέρουν γνωμάτευση από δημόσιο διαγνωστικό φορέα (ΙΠΔ, ΚΕΔΔΥ). Επιπλέον, δύναται να φοιτήσουν και μαθητές που δεν φέρουν τέτοια γνωμάτευση, κατόπιν ενημέρωσης και της σύμφωνης γνώμης του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής, με υπεύθυνη δήλωση του γονέα.

Στο Τμήμα Ένταξης χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί τρόποι μάθησης και καθοδήγησης, όπως συμβολικό-θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση, μάθηση με υπολογιστή, διδασκαλία με χρήση αντικειμένων, συνεργατικές δράσεις κλπ. Η διδακτέα ύλη επιλέγεται και διαμορφώνεται από τον εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης, σε συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό της γενικής τάξης, με τροποποιήσεις και προσαρμογές στις ανάγκες των μαθητών του Τ.Ε. Στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτό-εκτίμηση του μαθητή, να αξιοποιήσει τις ικανότητες του με διαφορετικούς τρόπους αναμετάδοσης της γνώσης, με βάση την διαφοροποιημένη διδασκαλία και την χρήση διάφορων μεθόδων διδασκαλίας  .

Το Τμήμα Ένταξης λειτουργεί παράλληλα με την κανονική τάξη του μαθητή και σε αναφορά με αυτή, την οποία και συμπληρώνει. Ο εκπαιδευτικός της κανονικής τάξης, αν κρίνεται πως ο μαθητής με Ε.Ε.Α. θα επωφεληθεί περισσότερο με την παραμονή του στην γενική τάξη τότε παραμένει σε αυτήν εκείνη τη διδακτική ώρα. Επειδή, όμως, έχει διαγνωστεί με Ε.Ε.Α. θα πρέπει να λάβει και την εξατομικευμένη και διαφοροποιημένη κατά την περίπτωση του διδασκαλία που μπορεί να του προσφέρει ο ειδικός παιδαγωγός σε συμφωνία με τον εκπαιδευτικό της κανονικής τάξης. Η βαθμολόγηση γίνεται με συνεννόηση των δύο εκπαιδευτικών και πάντα στις περιπτώσεις αυτών των μαθητών πρέπει να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη τα  χαρακτηριστικά της φοίτησης τους σε συνδυασμό με τις νέες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που δέχονται.

Το Τμήμα Ένταξης δεν εκτοπίζει κάποιο μάθημα. Το ωρολόγιο πρόγραμμα καταρτίζεται με βάση τα μαθήματα που προβλέπει το αναλυτικό πρόγραμμα. Λειτουργεί παράλληλα με το ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε να επιτευχθεί η ένταξη των μαθητών και η αντιμετώπιση των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών. Άρα, οι μαθητές που φοιτούν στο τμήμα ένταξης απλά υποστηρίζονται σε αυτό κάποιες ώρες. Δεν λείπουν από μονόωρα μαθήματα, δεν λείπουν από μαθήματα, όπως η γυμναστική και τα καλλιτεχνικά που τους επιτρέπουν να εκτονωθούν και να εκφραστούν.

Για να ενταχθεί ένας μαθητής στο Τμήμα Ένταξης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία με τους γονείς των μαθητών και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν στο Τμήμα Ένταξης, τόσο κατά την διαδικασία αξιολόγησης των υπό ένταξη μαθητών, όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τμήματος αυτού, για το οποίο πρέπει να  υπογράψουν σχετική υπεύθυνη δήλωση επιθυμίας για τη συμμετοχή του μαθητή στο νέο τμήμα..

Για περισσότερες πληροφορίες θα υπάρξει ενημέρωση από το σχολείο στους μαθητές με γνωματεύσεις από το ΚΕΔΔΥ Λιβαδειάς ή τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, ενώ θα υπάρξει και νέο λεπτομερέστερο σημείωμα στην Ιστοσελίδα του σχολείου την επόμενη εβδομάδα.

Εκδήλωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Εκδήλωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οι μαθητές του Σχολείου συγκέντρωσαν ένα πόσο χρημάτων πέραν των δυνατοτήτων τους για τον πολίτη της πόλης μας που τα χρειάζεται.  Ήταν μια χειρονομία απροσχεδίαστη, ανυπόδεικτη, αποκλειστικά  θέμα της ενεργοποίησης  και της αυτό-οργάνωσης των μαθητών. Δεδομένου ότι ήταν συνάρτηση μιας ευρύτερης κινητοποίησης όλης της πόλης σε μια μοναδική στάση κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν μπορούμε να μην επικροτήσουμε τη συμβολή των μαθητών μας σε αυτήν (διατέθηκε ακόμα και μέρος των χρημάτων που το 15μελές συγκέντρωσε για την εκδρομή του). Τέτοιες ενέργειες πρέπει να επιβραβεύονται και να τυγχάνουν αντικείμενο ενδιαφέροντος, γιατί συνιστούν μια υπόδειξη στην ευρύτερη κοινωνία και στη σχολική κοινότητα για τη σημασία που έχουν οι χειρονομίες αλληλοβοήθειας και κοινωνικής συνεργασίας, ειδικά στις δύσκολες για όλους σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Ο Διευθυντής

Δρ.ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το Σχολείο μας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, οργάνωσε στο χώρο του σχολείου συλλογή τροφίμων και συνέβαλε με τον τρόπο του στην προσπάθεια που κατέλαβε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Περιφερειακό Τμήμα Λιβαδειάς) ώστε να συγκεντρώσει τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι των απόρων της Λιβαδειάς. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους μαθητές ήταν πραγματικά αξιέπαινη, καταδεικνύοντας ότι οι ευαισθησίες που καλλιεργεί το σχολείο έχουν ευρύτερο αντίκρισμα και αποδίδονται και στην κοινωνία ως κοινωνική προσφορά στον συνάνθρωπο. Είναι μέρος της προσπάθειας που καταβάλουμε ώστε το σχολείο να έχει ενεργό ρόλο και παρουσία και στις ευρύτερες κοινωνικές διεργασίες.

Ο Διευθυντής

Δρ. ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Επισυνάπτουμε το Ευχαριστήριο Μήνυμα που λάβαμε από τον Ερυθρό Σταυρό Λιβαδειάς μαζί με άλλα σχολεία και φορείς της Λιβαδειάς

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΔΗΜ. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ 45Α

Τις ανώτερες αξίες της αλληλεγγύης , της φιλαλληλίας και της αφιλοκερδούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, τίμησε και φέτος το Περιφερειακό Τμήμα του ΕΕΣ Λιβαδειάς συγκεντρώνοντας τρόφιμα, παιχνίδια και ιματισμό.

Παρόλο που το Περιφερειακό τμήμα του ΕΕΣ Λιβαδειάς παρέχει καθημερινά τρόφιμα και ιματισμό τους συνανθρώπους μας κατάφερε και συγκέντρωσε επιπλέον τρόφιμα προκειμένου να γεμίσει το γιορτινό τραπέζι 40 άπορων οικογενειών της περιοχής μας.

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου που συνέδραμε σ’ αυτή την προσπάθεια παρά τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε δείχνοντας έμπρακτα την στήριξη και την πίστη στο έργο του τμήματος μας.

Για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δράσης μας ευχαριστούμε θερμά όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συγκεκριμένα: τις εταιρείες ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε, την εταιρεία Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ Α.Ε.ΒΕ, κρουασάν Πέτρου, τον Διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και μαθητές του 9ου και 13ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς, του 2ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς, του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς, του ΕΠΑΛ Λιβαδειάς καθώς επίσης τα αθλητικά σωματεία Α.Κ.Ο.Λ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΚΕΝΤΑΥΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εθελοντές μας που αποτελούν το θεμέλιο και την ψυχή του ανθρωπιστικού μας έργου, ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας και όλα τα τοπικά ΜΜΕ που στέκονται αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια για την ανακούφιση των οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Ευχόμαστε να είναι ο Καινούργιος Χρόνος γεμάτος με υγεία, ευημερία και δημιουργικότητα .

 

Για το Δ.Σ.

Μετά Τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ                                                            ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΙΝΙΟΥ