Κατηγορία: Σχολικά προγράμματα

Εκπαιδευτική επίσκεψη της ομάδας ρομποτικής στην έκθεση World of Robots

Εκπαιδευτική επίσκεψη της ομάδας ρομποτικής στην έκθεση World of Robots

Η ομάδα ρομποτικής του 3ου Γυμνασίου την Τετάρτη 20-12-2023 επισκέφθηκε την έκθεση World of Robots παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

 Μέσω της ξενάγησης οι μαθητές/τριες  ανακάλυψαν  τον κόσμο των ρομπότ προσφέροντας τους μία συναρπαστική και διαδραστική εμπειρία . Εντυπωσιάστηκαν από τα πιο διάσημα ρομπότ, όπως το Metal Alien και το WALL·E, καθώς επίσης και τα πιο γνωστά ρομπότ από τις αγαπημένες μας ταινίες blockbuster. Περιηγήθηκαν στις μοναδικές εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας και έζησαν μια απόλυτη εμπειρία στη μεγαλύτερη έκθεση ρομπότ που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ

 Την  Πέμπτη 27  Απριλίου   2023 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη βιβλιοθήκη του σχολείου η συνάντηση της συγγραφέως κ. Λίλης  Λαμπρέλλη  με τους μαθητές  της  Γ΄ τάξης που είχαν διαβάσει το εξαιρετικό βιβλίο της     «Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826 » .    Το βιβλίο  αποτελεί μικρό χρονικό μιας μεγάλης στιγμής της Ελληνικής Επανάστασης και της ευρωπαϊκής ιστορίας:  εννιά μέρες πριν και δύο μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τα μάτια ενός εφήβου , του Μάρκου του Γελεκτσή , που σπρώχτηκε με τη βία στην ενηλικίωση εκείνες τις δραματικές μέρες.

 Τα παιδιά  ανατρέχοντας   μαζί με  τη συγγραφέα  στα συγκλονιστικά εκείνα γεγονότα  που με τόση πίκρα και χιούμορ, απελπισία και αγωνιστικότητα , μαυρίλα αλλά και δίψα για ζωή   αποδίδονται στο βιβλίο της,  πραγματικά προσέγγισαν την ατμόσφαιρα της πολιορκίας  και της Ηρωικής Εξόδου .

Επιπλέον η κ. Λαμπρέλλη ,που πέραν της συγγραφικής της διαδρομής  είναι και εξαίρετη αφηγήτρια  λαϊκών παραμυθιών  , διηγήθηκε κάποια από αυτά στα παιδιά δείχνοντας ότι τα λαϊκά παραμύθια υποστηρίζουν μια βαθιά αλήθεια μέσα από μια παμπάλαια ιστορία που μοιάζει ανώδυνη και ίσως «σουρεαλιστική»  , για να αντέξουμε – κι εμείς που μιλάμε κι αυτός που ακούει – το βάρος αυτής της αλήθειας που κάποιες φορές μας ξεπερνάει. Και τελικά ότι μας διδάσκουν όλα τα σπουδαία της ζωής ` τη συμφιλίωση με την απώλεια, τη φθορά και τον θάνατο, την αλληλεγγύη, την αυτονομία, την υγιή κοινωνικότητα χωρίς κανενός είδους ανταγωνισμό (οι άνθρωποι δεν είμαστε εμπορικές επιχειρήσεις),την  ταπεινότητα , την ελπίδα, τη δύναμη της ζωής, τη δύναμη της αγάπης…..

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία και το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την κ. Λαμπρέλλη  αλλά και το Δ/ντή της  Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς κ. Λεωνίδα Διαμαντή για την καθοριστική του συμβολή στην διοργάνωσή της.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν  οι φιλόλογοι  Δρακουλάκη Κων/να και  Φαρδέλα Μαρία.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

 

Την Δευτέρα 29-5-2023  το απόγευμα,  πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών του σχολείου μας , με τον υπεύθυνο ΣΕΠ της ΔΔΕ Βοιωτίας κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο. Η ενημερωτική συνάντηση έγινε  στα πλαίσια της δράσης ” Οι δρόμοι μετά το Γυμνάσιο”. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις επιλογές μετά την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και τις προοπτικές των επιλογών αυτών. Αναπτύχθηκε διάλογος βάσει ερωτημάτων  που τεθήκαν . Ο εποικοδομητικός  προβληματισμός βοήθησε στην διευκρίνηση θεμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού.

H χορευτική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς στο Ναύπλιο

H χορευτική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς στο Ναύπλιο

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της χορευτικής ομάδας του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Πέμπτη 4 Μάϊου 2023 το Ναύπλιο.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής περιηγήθηκαν στο φρούριο του Παλαμιδίου, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο “Β.Παπαντωνίου” και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου  ¨”Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της  Παλιγγεννεσίας” κάνοντας ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί

Παπανικολάου Γεωργία

Σακκά Παναγιούλα

Αγραφιώτη Λουίζα
Η συγγραφέας ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς

Η συγγραφέας ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λιβαδειά, 21/04/2023

Η συγγραφέας ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ στη Λιβαδειά

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας με τη συνεργασία του συλλόγου Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάςκαι του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς διοργανώνει εκδηλώσεις στη Λιβαδειά με τη συγγραφέα Λιλή Λαμπρέλλη.

Συγκεκριμένα:

  • την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (Κάδμου 7 & Δαιδάλου, Λιβαδειά) θα διεξαχθεί το σεμινάριο “Εισαγωγή στο λαϊκό παραμύθι και την Τέχνη της αφήγησης”, με εισηγήτρια τη συγγραφέα. Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • Την επομένη ημέρα το πρωί, Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, η συγγραφέας θα συναντηθεί με μαθητές του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, στο χώρο του σχολείου τους, όπου θα συζητήσουν κοινού ενδιαφέροντος θέματα με αφορμή το βιβλίο της Λιλής Λαμπρέλλη “ΕΝΤΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ 1826” (εκδ. Πατάκη).


Η συγγραφέας σε πρώτο πρόσωπο


Οι παππούδες μου, Μικρασιάτες από το Αϊβαλί που πέρασαν απέναντι, στη Μυτιλήνη, πριν από την Καταστροφή. Οι γιαγιάδες μου, βέρες Μυτιληνιές. Τάφοι προγόνων και στις δυο μεριές – τόσο κοντινές που τα βράδια βλέπεις τα φωτάκια ν’ ανάβουν ένα ένα από την απέναντι ήπειρο.

Γεννήθηκα στον Πειραιά. Σπούδασα νομικά και κάμποση μουσική. Έκανα λίγη δικηγορία, υπήρξα για μερικά φεγγάρια δημόσιος υπάλληλος και για πολλά χρόνια (ως τον Ιούνιο του 2014) δούλεψα μεταφράστρια στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες.

Το 1998, από καθαρή συγκυρία, συνάντησα τον παραμυθά Ανρί Γκουγκό και βούτηξα στα βαθιά των παραμυθιών – δεν έχω αναδυθεί ποτέ. Τα παραμύθια και η αφήγησή τους μου έκαναν πολλά δώρα – ανάμεσα σ’ αυτά, αναπάντεχες συναντήσεις με “δασκάλους” που δεν ήταν δάσκαλοι αλλά κάτι πολύ πιο πολύτιμο, με “μαθητές” που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν μαθητές, με ομότεχνους σε μια τέχνη που δεν είναι τέχνη γιατί δεν χρειάζεται ούτε θεωρητική γνώση ούτε τεχνική, με εντός και εκτός εγγραμματοσύνης στοχαστές.

Έχουν εκδοθεί δεκαοκτώ δικά μου βιβλία (τρία από αυτά και σε μορφή audio), κι ένα σιντί με παραμύθια.

Ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού

Ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης:  ” Ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας  για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού”, πραγματοποιήθηκαν  στο σχολείο μας δίωρες συναντήσεις των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου με κοινωνιολόγους από το κέντρο πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα  “Πρόταση Ζωής”  που γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. 

Στόχοι της δράσης:

  • Η ενημέρωση των μαθητών για το τι είναι ο σχολικός  εκφοβισμός  και για τις επιπτώσεις του στη σχολική ζωή.
  • Να κατανοήσουν οι μαθητές τα συναισθήματα και τους φόβους των θυμάτων αλλά και των θυτών της σχολικής βίας.
  • Να ενθαρρυνθούν οι μαθητές του σχολείου στο σύνολό τους να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους .

Η εκδήλωση του Δήμου Λεβαδέων για την κομποστοποίηση και το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς

Η εκδήλωση του Δήμου Λεβαδέων για την κομποστοποίηση και το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς

Στις 14 Φεβρουαρίου 2018 ο Δήμος Λεβαδέων πραγματοποίησε εκδήλωση για την ενημέρωση των δημοτών του αναφορικά με τη κομποστοποίηση, την διανομή κάδων κομποστοποίησης, τις διαφορετικές πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων και την ανακύκλωση. Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου, στα πλαίσια του προγράμματος της με τίτλο «το Περιβάλλον που θέλω», ενεργοποιούμενη σε πρακτικές αύξησης των υλικών προς ανακύκλωση, έλεγχο της υπερκατανάλωσης-υπερπαραγωγής απορριμμάτων και γνώση και αναγνώριση των σημάτων ανακύκλωσης, συμμετείχε στην εκδήλωση αυτή με ομάδα μαθητών του σχολείου.
Οι μαθητές μας παρουσίασαν ένα παραστατικό δρώμενο για την διαδικασία διαλογής στην πηγή των οικιακών απορριμμάτων και την τοποθέτηση τους στους αντίστοιχους κάδους, τραγούδησαν με την συνοδεία κιθάρας, έπαιξαν κουκλοθέατρο με ανακυκλώσιμα υλικά, εξέθεσαν σε video μέρος της δραστηριότητας τους. Ήταν, μάλιστα, οι μαθητές μας που μοίρασαν τους κλήρους για την επιλογή αυτών που θα προμηθεύονταν τους πρώτους 60 κάδους.
Ήταν κοινή η αναγνώριση από τους παρευρισκόμενους της προσπάθειας του σχολείου να συμβάλει στην πληροφόρηση και την ενεργοποίηση των πολιτών και να υποστηρίξει την ένταξη των συμπολιτών μας σε ομάδες και δράσεις εθελοντικής αναφοράς γύρω από τα ζητήματα του αστικού περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Λιβαδειάς. Γιατί, όπως, πολλές φορές ειπώθηκε το έργο αυτό είναι υπόθεση, κυρίως, των νέων πολιτών της και ακόμα καλύτερα των μαθητών των σχολείων.